Thermodynamics Practice Test mcq – Set 11

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The hyperbolic process is governed by

(A) Avogadro’s law
(B) Boyle’s law
(C) Charles’ law
(D) Gay-Lussac law


Q2. Which of the following quantities is not the property of the system?

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Specific volume
(D) Heat


Q3. The more effective way of increasing efficiency of Carnot engine is to

(A) Increase higher temperature
(B) Decrease higher temperature
(C) Increase lower temperature
(D) Decrease lower temperature


Q4. The efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency when

(A) Cut-off is decreased
(B) Cut-off is constant
(C) Cut-off is increased
(D) Cut-off is zero


Q5. The following cycle is used for air craft refrigeration

(A) Brayton cycle
(B) Joule cycle
(C) Carnot cycle
(D) Reversed Brayton cycle


Q6. An open system is one in which

(A) Mass does not cross boundaries of the system, though energy may do so
(B) Neither mass nor energy crosses the boundaries of the system
(C) Both energy and mass cross the boundaries of the system
(D) Mass crosses the boundary but not the energy


Q7. The sum of internal energy (U) and the product of pressure and volume (p.v) is known as

(A) Work done
(B) Entropy
(C) Power
(D) Enthalpy


Q8. Which of the following has the minimum atomic mass?

(A) Sulphur
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Carbon


Q9. According to Clausius’ statement of second law of thermodynamics

(A) Heat can’t be transferred from low temperature source to high temperature source
(B) Heat can be transferred for low temperature to high temperature source by using refrigeration cycle
(C) Heat can be transferred from low temperature to high temperature source if COP of process is more than unity
(D) Heat can’t be transferred from low temperature to high temperature source without the aid of external energy


Q10. The ideal efficiency of a Brayton cycle with regeneration, with increase in pressure ratio will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unchanged
(D) Increase/decrease depending on application


Q11. Which law states that the specific heat of a gas remains constant at all temperatures and pressures?

(A) Charles’ Law
(B) Joule’s Law
(C) Regnault’s Law
(D) Boyle’s Law


Q12. Which of the following gas has a minimum molecular mass?

(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Methane
(D) Oxygen


Q13. The processes occurring in open system which permit the transfer of mass to and from the system, are known as

(A) Flow processes
(B) Non-flow processes
(C) Adiabatic processes
(D) None of these


Q14. Thermal power plant works on

(A) Carnot cycle
(B) Joule cycle
(C) Rankine cycle
(D) Otto cycle


Q15. The ideal efficiency of a Brayton cycle without regeneration, with increase in pressure ratio will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unchanged
(D) Increase/decrease depending on application


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(B)
2(D)
3(D)
4(B)
5(D)
6(C)
7(D)
8(D)
9(D)
10(B)
11(C)
12(B)
13(A)
14(C)
15(A)

Leave a Comment