Tissues MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Biology


Q1. The plant tissue which provides mechanical strength and consists of living cells, is

(A) parenchyma
(B) aerenchyma
(C) collenchyma
(D) sclerenchyma


Q2. Blood is a type of:

(A) connective tissue
(B) muscular tissue
(C) nervous tissue
(D) epithelial tissue


Q3. Which of the following cells is found in the cartilaginous tissue of the body?

(A) Mast cells
(B) Basophils
(C) Osteocytes
(D) Chondrocytes


Q4. Bone is important to the body since it:

(A) Transports gases and nutrients within the body.
(B) Acts as a fat reservoir.
(C) Fills up the space inside organs.
(D) Gives well-defined shape to the body.


Q5. Nerve cell does not contain

(A) axon
(B) nerve endings
(C) tendons
(D) dendrites


Q6. Girth of stem increases due to

(A) apical meristem
(B) lateral meristem
(C) intercalary meristem
(D) vertical meristem


Q7. During a performance, if a dancer wants to stop her dancing, which muscles will execute this decision?

(A) Striated
(B) Smooth
(C) Cardiac
(D) Involuntary


Q8. Tissue is a group of similar kind of cells specialized to perform a particular function in the body. Therefore presence of tissues in a multicellular organism ensures:

(A) Faster development
(B) Division of labour
(C) Higher reproductive potential
(D) Body strength


Q9. Cluster of cell called

(A) Cells
(B) Tissues
(C) Organ
(D) None of them


Q10. Endothelium of the inner surface of blood vessels in vertebrates is formed of

(A) simple squamous epithelium
(B) columnar epithelium
(C) cuboidal epithelium
(D) ciliated cells


Q11. Voluntary muscles are found in

(A) alimentary canal
(B) limbo
(C) iris of the eye
(D) bronchi of lungs


Q12. Brain is composed of:

(A) muscular tissue
(B) connective tissue
(C) nervous tissue
(D) epithelial tissue


Q13. The substance found in the cell wall of cork or bark that makes it impervious to water is

(A) lignin
(B) cutin
(C) suberin
(D) pectin


Q14. The dead element present in the phloem is

(A) companion ceils
(B) phloem fibres
(C) phloem parenchyma
(D) sieve tubes


Q15. A person met with an accident in which two long bones of his hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason for this?

(A) Tendon breaks
(B) Break of skeletal muscles tissue
(C) Ligament breaks
(D) Areoelar tissue breaks


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3D
4D
5C
6B
7A
8B
9B
10A
11B
12C
13C
14B
15C


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment