Trial Balance and Rectification of Errors MCQ Questions for Class 11 Accountancy Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 11 Accountancy MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers: Financial Accounting


Q1. Preparation of a Trial Balance is

(A) compulsory.
(B) optional.
(C) compulsory or optional.
(D) None of these.


Q2. Which of the following is not an error of commission?

(A) Overcasting of sales book.
(B) Credit sales to Ramesh Rs. 5,000 credited to his account.
(C) Wrong balancing of machinery account.
(D) Cash sales not recorded in cash book.


Q3. If the trial balance does not tally after many efforts then following Account is opened –

(A) Purchase account
(B) Suspense account
(C) Sales account
(D) None of these.


Q4. Goods lost by fire should be credited to:

(A) Trading A/c
(B) Loss by Fire A/c
(C) Sales A/c
(D) Profit & Loss A/c


Q5. Rs. 2,000 paid as wages for erecting a machine should be debited to –

(A) Machinery Account
(B) Wages Account
(C) Capital Account
(D) None of the options


Q6. Sales of Rs.10,000 recorded as Rs. 1,000 is an example of:

(A) Compensating Error
(B) Errors of principle
(C) Errors of omission
(D) Errors of commission


Q7. Errors of complete omission permit

(A) Correct totalling of Trial Balance
(B) Correct totalling of B/S
(C) The Trial balance to agree
(D) All the above


Q8. How many methods are there for preparing Trial Balance –

(A) One
(B) Three
(C) Four
(D) None of these.


Q9. Which of the following errors will be rectified through suspense account?

(A) Sales return book undercast by Rs. 1,000.
(B) Sales return by Madhu Rs. 1,000 not recorded.
(C) Sales return by Madhu Rs. 1,000 recorded as Rs. 100.
(D) Sales return by Madhu Rs. 1,000 recorded through purchases return book


Q10. If the trial balance agrees, it implies that:

(A) there is no error in the books.
(B) there may be two sided errors in the book.
(C) there may be one sided error in the books.
(D) there may be both two sided and one sided errors in the books.


Q11. Errors Committed by omitting entries in the Journal book is called –

(A) Error of commission
(B) Error of principle
(C) Error of omission
(D) None of these.


Q12. Trial Balance might match in spite of presence of:

(A) Errors of complete omission, Errors of principle
(B) Errors of complete omission
(C) Errors of commission
(D) Errors of principle


Q13. Goods worth Rs.100 given as charity should be credited to –

(A) Purchase Account
(B) Sales Account
(C) Charity Account
(D) None of the options


Q14. Rectification entries are passed in –

(A) Journal Proper
(B) Purchase Book
(C) Sales Book
(D) None of the options


Q15. A Trial Balance shows

(A) only credit balance.
(B) only debit balance.
(C) both debit and credit balances.
(D) either debit or credit balance.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 11 Accountancy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2D
3B
4A
5A
6A
7D
8C
9A
10B
11C
12A
13A
14A
15C

MCQ Questions for Class 11 Accountancy: Financial Accounting

Leave a Comment