Triangles MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. The ratio of the areas of two similar triangles is equal to the:​

(A) square of the ratio of their corresponding sides.
(B) the ratio of their corresponding sides
(C) square of the ratio of their corresponding angles
(D) None of the above


Q2. In a square of side 10 cm, its diagonal = …

(A) 15 cm
(B) 10√2 cm
(C) 20 cm
(D) 12 cm


Q3. Sides of two similar triangles are in the ratio 4: 9. Areas of these triangles are in the ratio

(A) 2: 3
(B) 4: 9
(C) 81: 16
(D) 16: 81


Q4. D and E are the midpoints of side AB and AC of a triangle ABC, respectively and BC=6cm. If DE || BC, then the length of DE is:

(A) 2.5
(B) 3
(C) 5
(D) 6


Q5. Two congruent triangles are actually similar triangles with the ratio of corresponding sides as.​

(A) 1:2
(B) 1:1
(C) 1:3
(D) 2:


Q6. In triangle ABC ,DE || BC AD=3 cm, DB = 8 cm AC = 22 cm. At what distance from A does the line DE cut AC?

(A) 6
(B) 4
(C) 10
(D) 5


Q7. O is a point on side PQ of a APQR such that PO = QO = RO, then

(A) RS² = PR × QR
(B) PR² + QR² = PQ²
(C) QR² = QO² + RO²
(D) PO² + RO² = PR²


Q8. D and E are respectively the points on the sides AB and AC of a triangle ABC such that AE = 5 cm, AC = 7.5 cm, DE = 4.2 cm and DE||BC. Then length of BC is equal to

(A) 6.3 cm
(B) 8.4 cm
(C) 2.1 cm
(D) 10.5 cm


Q9. Which of the following triangles have the same side lengths?

(A) Scalene
(B) Isosceles
(C) Equilateral
(D) None of these


Q10. In a rectangle Length = 8 cm, Breadth = 6 cm. Then its diagonal = …

(A) 9 cm
(B) 14 cm
(C) 10 cm
(D) 12 cm


Q11. Two circles are always

(A) similar but may not be congruent
(B) none of these
(C) congruent
(D) neither similar nor congruent


Q12. The diagonals of a rhombus are 16cm and 12cm, in length. The side of rhombus in length is:

(A) 20cm
(B) 8cm
(C) 10cm
(D) 9cm


Q13. ΔABC ~ ΔPQR, ∠B = 50° and ∠C = 70° then ∠P is equal to​

(A) 50°
(B) 60°
(C) 40°
(D) 70°


Q14. In a rectangle Length = 8 cm, Breadth = 6 cm. Then its diagonal = …

(A) 9 cm
(B) 14 cm
(C) 10 cm
(D) 12 cm


Q15. The height of an equilateral triangle of side 5cm is:

(A) 4.33
(B) 3.9
(C) 5
(D) 4


Q16. If ΔABC and ΔDEF are similar such that 2AB =DE and BC = 8 cm, then EF is equal to

(A) 16 cm
(B) 12 cm
(C) 8 cm
(D) 4 cm


Q17. If ΔABC ~ ΔDEF and ΔABC is not similar to ΔDEF then which of the following is not true?

(A) BC.EF = AC.FD
(B) AB.ED = AC.DE
(C) BC.DE = AB.EE
(D) BC.DE = AB.FD


Q18. In a rhombus if d1 = 16 cm, d2 = 12 cm, then the length of the side of the rhombus is

(A) 8 cm
(B) 9 cm
(C) 10 cm
(D) 12 cm


Q19. XY is drawn parallel to the base BC of a ΔABC cutting AB at X and AC at Y. If AB = 4BX and YC = 2cm, then AY is equal to

(A) 6 cm
(B) 8 cm
(C) 4 cm
(D) 2 cm


Q20. If perimeter of a triangle is 100cm and the length of two sides are 30cm and 40cm, the length of third side will be:

(A) 30cm
(B) 40cm
(C) 50cm
(D) 60cm


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3D
4B
5B
6A
7B
8A
9C
10C
11A
12C
13B
14C
15A
16A
17C
18C
19A
20A

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment