Triangles MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. In △ABC, ∠A = 35∘ and ∠B = 65∘, then the longest side of the triangle is:

(A) AC
(B) BC
(C) AB
(D) None of these


Q2. In a right triangle, the longest side is:

(A) Perpendicular
(B) Hypotenuse
(C) Base
(D) None of the above


Q3. In ∆ABC, BC = AB and ∠B = 80°. Then ∠A is equal to:

(A) 80°
(B) 40°
(C) 50°
(D) 100°


Q4. If ABC and DBC are two isosceles triangles on the same base BC. Then:

(A) ∠ABD = ∠ACD
(B) ∠ABD > ∠ACD
(C) ∠ABD < ∠ACD
(D) None of the above


Q5. The angles opposite to equal sides of a triangle are:

(A) Equal
(B) Unequal
(C) supplementary angles
(D) Complementary angles


Q6. In ΔABC, ∠C = ∠A and BC = 4 cm and AC = 5 cm, then find length of AB.

(A) 5 cm
(B) 3 cm
(C) 4 cm
(D) 2.5 cm


Q7. A triangle can have:

(A) Two obtuse angles
(B) Two acute angles
(C) Two right angles
(D) All angles more than 60°


Q8. If AB = QR, BC=RP and CA = QP, then which of the following holds?

(A) △BCA ≅ △PQR
(B) △ABC ≅ △PQR
(C) △CBA ≅ △PQR
(D) △CAB ≅ △PQR


Q9. △ABC = △PQR, then which of the following is true?

(A) CB = QP
(B) CA = RP
(C) AC = RQ
(D) AB = RP


Q10. If two sides of a triangle are equal, the angles opposite to these sides are

(A) supplementary
(B) equal
(C) right angles
(D) not equal


Q11. In a right triangle, the longest side is:

(A) Perpendicular
(B) Hypotenuse
(C) Base
(D) None of the above


Q12. If the altitudes from vertices of a triangle to the opposite sides are equal, then the triangles is

(A) Scalene
(B) Isosceles
(C) Equilateral
(D) Right-angled


Q13. ABC is an isosceles triangle in which altitudes BE and CF are drawn to equal sides AC and AB respectively. Then:

(A) BE > CF
(B) BE < CF
(C) BE = CF
(D) None of the above


Q14. If ABC is an equilateral triangle, then each angle equals to:

(A) 90°
(B) 180°
(C) 120°
(D) 60°


Q15. The perimeter of a triangle is _ the sum of its medians.

(A) less than
(B) greater than twice
(C) equal to
(D) greater than


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3C
4A
5A
6C
7B
8D
9B
10B
11B
12B
13C
14D
15D

Leave a Comment