Understanding Quadrilaterals MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. In the quadrilateral ABCD, the diagonals AC and BD are equal and perpendicular to each other. What type of a quadrilateral is ABCD?

(A) A square
(B) A parallelogram
(C) A rhombus
(D)A trapezium


Q2. If ABCD is an isosceles trapezium, what is the measure of ∠C?

(A) ∠B
(B) ∠A
(C) ∠D
(D)90°


Q3. The angle sum of a convex polygon with number of sides 10 is

(a ) 720°
(B) 900°
(C) 1080°
(D)1440°.


Q4. What is the number of vertices of a triangle ?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)4.


Q5. Which of the parallelograms has all sides equal and diagonals bisect each other at right angle?

(A) square
(B) rectangle
(C) rhombus
(D)trapezium.


Q6. The perimeter of a parallelogram whose parallel sides have lengths equal to 12 cm and 7cm is:

(A) 21cm
(B) 42 cm
(C) 19 cm
(D)38 cm


Q7. In a parallelogram ∠A : ∠B = 1 : 2 then ∠1 is

(A) 90°
(B) 45
(C) 60°
(D)30°


Q8. What is the name of a regular polygon of 6 sides

(A) Square
(B) Equilateral triangle
(C) Regular hexagon
(D)Regular Octagon


Q9. If AB and CD are two parallel sides of a parallelogram, then:

(A) AB>CD
(B) AB<CD
(C) AB=CD
(D)None of the above


Q10. Which of the following quadilaterals has two pairs of adjacent sides equal and diagonals intersecting at right angles?

(A) square
(B) rhombus
(C) kite
(D)rectangle


Q11. The angle sum of a convex polygon with number of sides 7 is

(A) 900°
(B) 1080°
(C) 1440°
(D)720°.


Q12. State the name of a regular polygon of 6 sides.

(A) pentagon
(B) hexagon
(C) heptagon
(D)none of these


Q13. ABCD is a parallelogram. The angle bisectors of ∠A and ∠D meet at O. What is the measure of ∠AOD?

(A) 45°
(B) 90°
(C) 75°
(D)180°


Q14. If ∠A and ∠B are two adjacent angles of a parallelogram. If ∠A = 70°, then ∠B = ?

(A) 70°
(B) 90°
(C) 110°
(D)180°


Q15. The sum of the measures of all the three angles of a triangle is

la) 90°
(B) 180°
(C) 360°
(D)720°.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(D)
4(C)
5(C)
6(D)
7(C)
8(C)
9(C)
10(C)
11(A)
12(B)
13(B)
14(C)
15(B)

Leave a Comment