Visualising Solid Shapes MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 10 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following statements is false?

(A) A sphere has one flat surface.
(B) A cone has one flat face.
(C) A cylinder has two circular faces.
(D)A sphere has one curved face.


Q2. Which of the following can be other name of a cylinder?

(A) A triangular prism
(B) A rectangular prism
(C) A vertical prism
(D)A circular prism


Q3. If a polyhedron has 6 vertices and 12 edges. What is the number of faces it has ?

(A) 6
(B) 8
(C) 12
(D)18


Q4. A cuboid has how many faces ?

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D)3.


Q5. Which of the following statements is true?

(A) The lateral faces of a square prism are triangles.
(B) The lateral faces of a triangular prism can be squares or rectangles.
(C) The lateral faces of a square pyramid can be squares.
(D)The lateral faces of a triangular pyramid can be squares or rectangles.


Q6. How many faces does a cube have?

(A) 6
(B) 3
(C) 4
(D)2


Q7. Which of the following can be other name of a cylinder?

(A) A triangular prism
(B) A rectangular prism
(C) A vertical prism
(D)A circular prism


Q8. How many congruent edges does a cube have?

(A) 12
(B) 6
(C) 8
(D)none of these


Q9. The top-view of a cube looks like a:

(A) Circle
(B) Square
(C) Rectangle
(D)Triangle


Q10. How many circular bases does a cylinder have?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D)1


Q11. What do you call solid figures with line segments as their edges?

(A) Polygons
(B) Squares
(C) Cylinders
(D)Polyhedrons


Q12. How many vertices does a cuboid have ?

(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D)3.


Q13. The faces of a triangular pyramid consist of

(A) 1 square and 3 triangles
(B) 2 triangles and 3 rectangles
(C) 4 triangles
(D)2 rectangles and 3 triangles


Q14. How many faces does a triangular pyramid have?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)4


Q15. How many vertices does a cone have?

(A) 2
(B) 1
(C) 3
(D)4


Q16. Which of the following can be other name of a cylinder?

(A) A triangular prism
(B) A rectangular prism
(C) A circular prism
(D)A vertical prism


Q17. A square pyramid always has _.

(A) Four lateral faces, which are parallel to each other.
(B) Four lateral faces, which are congruent equilateral triangles and a rectangular base.
(C) Two bases which are congruent and parallel.
(D)Four lateral faces, which are congruent isosceles triangles and a square base.


Q18. If F, E and V represent the faces, edges and vertices respectively of a polyhedra then which of the following is the Euler’s formula?

(A) F – V + E = 2
(B) F + V – E = 2
(C) F + V = – 2
(D)F + V + E = 2


Q19. The faces of a cube consist of

(A) 8 squares
(B) 4 squares and 2 rectangles
(C) 2 squares and 4 rectangle
(D)6 squares


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(B)
4(C)
5(B)
6(A)
7(D)
8(A)
9(B)
10(A)
11(D)
12(C)
13(C)
14(D)
15(B)
16(C)
17(D)
18(B)
19(D)

Leave a Comment