Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following statement is incorrect for penguins?

(A) They huddle together
(B) They cannot swim
(C) They have webbed feet
(D) They have streamlined body


Q2. The source of weather in first place is:

(A) due to sun
(B) due to moon
(C) due to rain
(D) all of these


Q3. Water vapours present in the atmosphere is called

(A) humidity
(B) precipitation
(C) climate
(D) rain fall


Q4. Which body part of an elephant are modified form of teeth.

(A) Legs
(B) Trunk
(C) Tusks
(D) Large ears


(A) 12 hours
(B) 72 hours
(C) 24 hours
(D) 48 hours


Q6. Which among the following is a physical change?

(A) Cutting a log of wood in small pieces
(B) Burning of wood
(C) Ripening of fruit
(D) Cooking of food


Q7. The tropieal rain-forest has a large population of animals because of continuous:

(A) cold and rain
(B) hot and dry
(C) warmth and rain
(D) all of these


Q8. The hump of the camel is a reservoir of

(A) fatty tissue
(B) water
(C) milk
(D) all of the above


Q9. Penguins are adapted to live in

(A) desert climate
(B) equatorial region
(C) polar region
(D) rainforests.


Q10. Maximum temperature of the day occurs generally

(A) in the afternoon
(B) when the sun rises
(C) when the sun sets
(D) in the evening


Q11. Birds migrate to warmer regions because they cannot live in:

(A) wet region
(B) dry region
(C) cold region
(D) hot region


Q12. The average weather taken over a long time is called:

(A) temperature
(B) climate of place
(C) weather
(D) all of these


Q13. Paheli’s mother made a concentrated sugar syrup by dissolving sugar in hot water. On cooling, crystals of sugar got separated. This indicates a:

(A) physical change that can be reversed
(B) chemical change that can be reversed
(C) physical change that cannot be reversed
(D) chemical change that cannot be reversed


Q14. Which of the following organism is the slowest mover?

(A) Rabbit
(B) Snake
(C) Monkey
(D) Snail


Q15. Galvanisation is a process used to prevent the rusting of which of the following?

(A) Iron
(B) Zinc
(C) Aluminium
(D) Copper


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(A)
4(C)
5(C)
6(A)
7(C)
8(A)
9(C)
10(A)
11(C)
12(B)
13(A)
14(D)
15(A)

Leave a Comment