What is Democracy? Why Democracy? MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Civics


Q1. In Pakistan, General Parvez Musharraf led a military coup in October:

(A) 1997
(B) 1998
(C) 1999
(D) 2000


Q2. In which of these cases can democracy not provide a complete solution?

(A) Removing poverty completely
(B) Providing education to all
(C) Giving jobs to all
(D) All the above


Q3. Which of these features is/are necessary to provide the basic rights to the citizens?

(A) Citizens should be free to think
(B) Should be free to form associations
(C) Should be free to raise protest
(D) All the above


Q4. In Saudi Arabia:

(A) men do not have the right to vote
(B) women do not have the right to vote
(C) both men and women have the right to vote
(D) both men and women do not have the right to vote


Q5. In which period did China face one of the worst famines that have occurred in the world?

(A) 1932-36
(B) 1958-61
(C) 2001-2002
(D) 2004-2007


Q6. The head of the government in Nepal is the:

(A) President
(B) Prime Minister
(C) King
(D) Vice President


Q7. Which organ of the government is required to protect the rights of the citizens?

(A) Executive
(B) Legislature
(C) Independent judiciary
(D) Police


Q8. What kind of government is there in Myanmar?

(A) Government elected by the people
(B) Communist government
(C) Army rule
(D) Monarchy


Q9. Democracy improves the:

(A) dignity of the people
(B) economy of the country
(C) the quality of decision-making
(D) all the above


Q10. Who led a military coup in Pakistan in 1999?

(A) Benazir Bhutto
(B) Nawaz Sharif
(C) Pervez Musharraf
(D) None of the above


Q11. Which of these is not an instance of broader meaning of democracy?

(A) Taking opinion of all the family members before taking a decision
(B) Being allowed to ask questions in the class
(C) Having no say in one’s marriage plan
(D) None of the above


Q12. Some of the drawbacks of democracy are

(A) instability and delays
(B) corruption and hypocrisy
(C) politicians fighting among themselves
(D) all the above


Q13. Which of these is an example of perfect democracy?

(A) USA
(B) UK
(C) India
(D) None of the above


Q14. In a democracy, each adult citizen must:

(A) have one vote and each vote must have two values
(B) have two votes and each vote must have one value
(C) have one vote and each vote must have one value
(D) all the above


Q15. The most common form that democracy takes in our time is that of

(A) limited democracy
(B) representative democracy
(C) maximum democracy
(D) none of the above


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3D
4B
5D
6A
7C
8C
9C
10C
11C
12D
13D
14C
15B

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment