Why do we Fall Ill MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Biology


Q1. We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they

(A) multiply very fast and cause pollution
(B) are vectors for many diseases
(C) bite and cause skin diseases
(D) are not important insects


Q2. Which one of the following is not a bacterial disease?

(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) Anthrax
(D) Influenza


Q3. Viruses, which cause hepatitis, are transmitted through

(A) air
(B) personal contact
(C) food
(D) water


Q4. Which of the following could be a cause for developing a disease?

(A) Exercising properly
(B) Having a balanced diet
(C) Poor personal hygiene
(D) Getting enough sleep


Q5. Which disease is not transmitted by mosquitoes?

(A) Dengue
(B) Malaria
(C) Brain fever or encephalitis
(D) Pneumonia


Q6. Which one of the following is not a bacterial disease?

(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) Anthrax
(D) Influenza


Q7. The organisms which carry the infectious agents from a sick person to another potential host are known as

(A) Fomites
(B) Causative agents
(C) Vectors
(D) Vehicles


Q8. You are aware of Polio Eradication Programme in your city. Children are vaccinated because

(A) Vaccination kills the polio causing microorganisms
(B) Prevents the entry of polio causing organisms in the body
(C)It creates immunity in the body
(D) All of above


Q9. AIDS cannot be transmitted by:

(A) sexual contact
(B) hugs
(C) breastfeeding
(D) blood transfusion


Q10. Which one of the following causes Kala-azar?

(A) Ascaris
(B) Trypanosoma
(C) Leishmania
(D) Bacteria


Q11. Which one of the following causes kala-azar?

(A) Ascaris
(B) Trypanosoma
(C) Leishmania
(D) Bacteria


Q12. Which is not a contributory cause of a person acquiring a water borne disease?

(A) Lack of sufficient food
(B) Attack by bacteria
(C) Genetic susceptibility to the disease
(D) Lack of clean drinking water


Q13. Antibiotics used in treatment of bacterial and fungal diseases are

(A) the names of useful bacteria
(B) toxins produced by bacteria
(C) drugs manufactured to kill viruses
(D) products of metabolism in some bacteria


Q14. Which one of the following disease is not transmitted by mosquito?

(A) Brain fever
(B) Malaria
(C) Typhoid
(D) Dengue


Q15. Which one of the following diseases is not caused by bacteria?

(A) Typhoid
(B) Anthrax
(C) Tuberculosis
(D) Malaria


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2D
3B
4C
5C
6D
7C
8C
9B
10C
11C
12C
13D
14C
15D


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment