Wind MCQ Questions for Class 9 English Poems Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poems with Answers


Q1. How can we be friends with the wind?

(A) by building strong homes
(B) having strong body
(C) having a strong heart
(D) all


Q2. You brought rain again’. Who does ‘you’ refer to?

(A) the wind
(B) the poet
(C) the cloud
(D) the children


Q3. Tell a word in the poem which is the antonym of foolish?

(A) clever
(B) wise
(C) cunning
(D) all


Q4. What sort of houses does the poet ask us to make?

(A) luxury houses
(B) huts
(C) strong houses
(D) weak houses


Q5. Which figure of speech has been used in the poem?

(A) alliteration
(B) anaphore and metophoric
(C) personification
(D) all


Q6. The wind does not listen to us. What should we do?

(A) afraid of him
(B) make ourselves strong to face him
(C) request him not to make us harm
(D) none of these options


Q7. Who is blown out by the wind?

(A) weak fire
(B) strong fire
(C) papers
(D) all


Q8. What is the effect of the wind on weak fires?

(A) makes them stronger
(B) blow them out
(C) let them burn as before
(D) all the options are correct


Q9. What is the moral of this poem?

(A) be firm and strong and never be defeated by any obstacle
(B) pray to the wind
(C) don’t be weak
(D) request the wind


Q10. What is the effect of the wind on strong fires?

(A) makes them roar and flourish
(B) blows them out as usual
(C) let them burn
(D) all the options are correct


Q11. Whom does wind God like?

(A) weak people
(B) who talks to it
(C) strong people
(D) none


Q12. Select the name of the poet of the poem ‘Wind’.

(A) Robert Frost
(B) Subrarnania Bharati
(C) Coates Kinney
(D) William Wordsworth


Q13. What does the word prosper mean in the poem?

(A) keep going
(B) flourish
(C) keep moving
(D) proper


Q14. What does the wind do?

(A) It throws down all the books on the shelf
(B) It tears the pages of the books.
(C) It brings the rain again.
(D) All the above.


Q15. Name the things the wind had done.

(A) brought rain
(B) torn the pages
(C) broke the doors of the window
(D) all


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3A
4C
5B
6B
7A
8B
9A
10A
11C
12B
13B
14D
15D


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems


MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments


Leave a Comment