Winds, Storms and Cyclones MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Sudden occurrence of light due to friction of clouds is called

(A) Storm
(B) Flood
(C) Cyclone
(D) Lightening


Q2. Smoke is hotter and lighter than:

(A) water
(B) heat
(C) air
(D) none of these


Q3. Air exerts pressure in:

(A) sideways only
(B) downward direction only
(C) upward direction only
(D) all directions


Q4. Lightning is usually accompanied by

(A) Rain
(B) Earthquake
(C) Thunder
(D) Floods


Q5. A violent tornado can travel at a speed of about

(A) 300 km/h
(B) 100 km/h
(C) 50 km/h
(D) 150 km/h


Q6. Leaves of trees, banner or flags flutter when wind is blowing. Why?

(A) Air occupies space
(B) Air is a mixture of gases
(C) Air exerts pressure
(D) Air is colourless


Q7. Cyclone is followed by

(A) Darkness
(B) Brightness
(C) Flood
(D) Drought


Q8. Choose the correct alternative

(A) High speed winds are accompanied by increased air pressure
(B) In summers, wind flow from land to oceans
(C) In summers, wind flow from oceans to land
(D) None of these


Q9. An alternative name of natural disaster is:

(A) natural calamity
(B) storm
(C) cyclone
(D) tornado


Q10. Cyclone warning is issued

(A) 20 hrs in advance
(B) 12 hrs in advance
(C) 24 hrs in advance
(D) none of these


Q11. Which one of the following place is unlikely to be affected by a cyclone.

(A) Chennai
(B) Mangalore
(C) Amritsar
(D) Puri


Q12. The heated air that rises up gets cooled and sinks which cause the:

(A) conduction currents
(B) radiation
(C) convection currents
(D) none of these


Q13. The winds from oceans carry water and bring rain. These winds are called

(A) typhoon
(B) monsoon
(C) cyclone
(D) none of these


Q14. For escape of hot air room has

(A) Ventilators
(B) Windows
(C) High walls
(D) Doors


Q15. Hurricane is the name of cyclone in

(A) American continent
(B) Japan
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(C)
3(D)
4(C)
5(A)
6(C)
7(C)
8(C)
9(A)
10(C)
11(C)
12(C)
13(B)
14(A)
15(A)

Leave a Comment