Work and Energy MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Physics


Q1. In which case work is not done:

(A) A girl swimming in a pond
(B) A windmill lifting water from a well
(C) A standing man holding a suit case in his hand
(D) A sail boat moving in the direction of wind


Q2. In case of negative work, the angle between the force and displacement is:

(A) 0°
(B) 45°
(C) 90°
(D) 180°


Q3. Potential energy and kinetic energy are types of

(A) Electrical energy
(B) Magnetic energy
(C) Thermal energy
(D) Mechanical energy


Q4. When a body falls freely towards the earth, then its total energy

(A) Decreases
(B) Increases
(C) First increases and then decreases
(D) Remains constant


Q5. 9800 joule of energy was spent to raise a mass of 50kg, the mass was raised to a height of

(A) 20m
(B) 980m
(C) 10m
(D) none of these


Q6. In the SI system, the unit of potential energy is

(A) newton
(B) joule
(C) watt
(D) metre per second


Q7. A girl is carrying a school bag of 3 kg mass on her back and moves 200 m on a levelled road. The work done against the gravitational force will be (g = 10 ms²)

(A) 6 × 10³ J
(B) 6 J
(C) 0.6 J
(D) zero


Q8. Mechanical energy of a body includes

(A) kinetic energy only
(B) potential energy only
(C) kinetic energy and potential energy
(D) none of these


Q9. When a body falls freely towards the earth, then its total energy

(A) Decreases
(B) Increases
(C) First increases and then decreases
(D) Remains constant


Q10. According to the law of conservation of energy

(A) Energy can’t be destroyed
(B) Energy can’t be created
(C) Energy can be transformed from one from to another
(D) All of the above


Q11. Which of the following does not possess the ability to do work not because of motion ?

(A) a sparrow flying in the sky
(B) a sparrow moving slowly on the ground
(C) a sparrow in the nest on a tree
(D) a squirrel going up a tree


Q12. One joule work is said to be done when

(A) a force of 1 N displaces a body by 1 cm
(B) a force of 1 N displaces a body by 1 m
(C) a force of 1 dyne displaces a body by 1 m
(D) a force of 1 dyne displaces a body by 1 cm.


Q13. Which one of the following is not the unit of energy?

(A) Joule
(B) Newton meter
(C) Kilowatt
(D) Kilowatt hour


Q14. If speed of a car becomes 2 times, its kinetic energy becomes

(A) 4 times
(B) 8 times
(C) 16 times
(D) 12 times


Q15. The momentum of a bullet of mass 20 g fired from a gun is 10 kg m/s. The kinetic energy of this bullet in kJ will be:

(A) 25
(B) 2.5
(C) 0.25
(D) 5


Q16. Work done by a body is

(A) negative, positive or zero
(B) always positive
(C) always zero
(D) always negative


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3D
4D
5A
6B
7D
8C
9D
10D
11C
12B
13C
14A
15B
16A


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment