Work, Life, and Leisure MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- History


Q1. The building of the great sea wall which prevented the flooding of the low-lying areas of Bombay was approved by the Bombay Governor:

(а) Henry Hornby
(B) Thomas Atlee
(C) William Hornby
(D) None of the above


Q2. Over 1 million British people went to the seaside at Black pool is:

(A) 1853
(B) 1863
(C) 1873
(D) 1883


Q3. What does Mayapuri mean to Bombay?

(A) A city of life
(B) A city of dreams
(C) A city of happenings
(D) A city of slums


Q4. Name the first movie made by Dada Saheb Phalke?

(A) Bombay
(B) Poorv aur Paschim
(C) C.I.D
(D) Raja Harishchandra


Q5. When did the first section of the Underground railways in the world opened?

(A) 10 January
(B) 25 march
(C) 15 April
(D) 20 May


Q6. What does a ‘Metropolis’ refer to

(A) State
(B) Capital
(C) Country
(D) Town


Q7. In 1920, the rice mills of Tollygunge, instead of coal, began to burn:

(A) Petrol
(B) Wheat husk
(C) Rice husk
(D) All the above


Q8. Women of the upper and middle classes in Britain faced increasingly:

(A) Higher levels of education
(B) Higher levels of isolation
(C) High levels of enjoyment
(D) None of the above


Q9. Which of the following city is called ‘Mayapurz’—

(A) Madras
(B) Calcutta
(C) Delhi
(D) Bombay


Q10. Which sub-urban of Bombay was the mill village?

(A) Thane
(B) Girangaon
(C) Kalyan
(D) None of these


Q11. Who was Charles Booth?

(A) A Liverpool ship owner
(B) A rich merchant
(C) A philanthropist
(D) None of these


Q12. The first underground railway was built in –

(A) New York
(B) Calcutta
(C) London
(D) Dubai


Q13. By 1750, London was a colossal city with a population of about:

(A) 7,75,000
(B) 6,75,000
(C) 8,75,000
(D) 9,75,000


Q14. By 1880, the expanded train service was carrying:

(A) 10 million passengers a year
(B) 20 million passengers a year
(C) 30 million passengers a year
(D) 40 million passengers a year


Q15. By 1921, there were 85 cotton mills with about:

(A) 1,45,000 workers
(B) 1,46,000 workers
((C) c) 1,47,000 workers
(D) 1,48,000 workers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3B
4D
5A
6B
7C
8B
9D
10B
11A
12C
13B
14D
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment