Working of Institutions MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Civics


Q1. How many members of Rajya Sabha retire every two years?

(A) One fourth
(B) One fifth
(C) One third
(D) Half


Q2. Which organ of the government has the power to interpret the Constitution?

(A) Supreme Court
(B) District Court
(C) High Court
(D) Both (A) and (C)


Q3. What is the power of the Supreme Court to judge the constitutional validity of a law passed by the Parliament or an action of the Executive called?

(A) Judicial Revision
(B) Judicial Review
(C) Judicial Consent
(D) Judicial Permission


Q4. Who among the following is part of the political executive:

(A) District Collector
(B) Secretary of the ministry of Home Affairs
(C) Home Minister
(D) Director General of Police


Q5. Which of these options is/are correct regarding the powers of the Prime Minister?

(A) He chairs the Cabinet meetings
(B) He distributes work to the different departments
(C) He can dismiss ministers
(D) All the above


Q6. The Second Backward Classes Commission was appointed by the government of India in

(A) 1979
(B) 1981
(C) 1985
(D) 1999


Q7. Who is interpreter of constitution?

(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) None of these


Q8. What is ‘Parliament’?

(A) Assembly of elected representatives
(B) Group of leaders
(C) Active political parties
(D) None of the above


Q9. Which of the following statements is not true?

(A) The Judiciary safeguards the laws
(B) The Legislature implements the laws
(C) The political executives are more powerful than the permanent executives
(D) The permanent executives comprises the civil servants


Q10. The Council of Ministers at the centre is responsible to:

(A) The Lok Sabha
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Rajya Sabha


Q11. Whom does the President appoint as the Prime Minister?

(A) Leader of the majority party
(B) Anyone he likes
(C) MP who has secured the largest number of votes
(D) None of the options


Q12. Whom does the President appoint as the Prime Minister?

(A) Anyone he likes
(B) Leader of the majority party
(C) MP who has secured the largest number of votes
(D) None of the above


Q13. Which of these disputes can the Supreme Court take?

(A) Between citizens of the country
(B) Between citizens and the government
(C) Between two or more state governments
(D) All of the above


Q14. What is the tenure of Lok Sabha?

(A) Four years
(B) Five years
(C) Six years
(D) None of these


Q15. Which of the following institutions can make changes to the existing law of the country?

(A) The Supreme Court
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Parliament


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3B
4C
5D
6A
7C
8A
9B
10A
11A
12B
13D
14B
15D

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment